Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Незабелязана от медиите остана информацията, която

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Незабелязана от медиите остана информацията, която
Коментари Харесай

Агенция по вписванията, Министерство на правосъдието и доста въпроси

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg
Незабелязана от медиите остана информацията, която на 30.12 беше поднесена на уеб страницата на Министерството на правораздаването, а точно, че „ Централният указател на особените залози към Министерството на правораздаването (ЦРОЗ) продължава да работи по досегашния ред и след 1-ви януари 2023 година Министерството на правораздаването внесе в Министерския съвет промени и допълнения на Закона за особените залози, с който се планува удължение на периода за прекосяване на ЦРОЗ към Агенцията по вписванията до 1 юли 2023 година ”
Пределно ясно е, че на това са разчитали и от Министерството, както и от Агенцията – суха информация, която на пръв взор не съдържа нищо притеснително или скандално, няма и думичка за закъснение, в противен случай. Какъв обаче е казусът в реалност?

С няколко думи – отнася се за несъблюдение на закон, който гласеше, че Агенцията по вписванията (АВ) трябваше да стартира да води регистъра на особените
залози считано от 01.01.2023 година, заради което министърът трябваше да издаде разпоредба. Тоест два дни преди да изтече срокът на наредбите на Закона за особените заложи, в действителност ни уведомяват, че това няма да се случи. Нито министърът е издал разпоредба, нито Министерство на правораздаването го е направило.

Това се случва към този момент за повторно – отсрочване на прекосяването на регистъра от министерството към Агенцията, въпреки според член 22 от Закона за особените
залози, Агенция по вписванията трябваше да стартира да води регистъра на особените залози, считано от 01.01.2023 година, като АВ е виновна да обезпечи осъществяване на всички задания от всички аспекти за безпроблемно пускане на регистъра. В общественото пространство няма и никаква информация по какъв начин и по какъв метод ще работи регистърът от 01.01.2023 г, по какъв начин, къде и дали изобщо хората ще могат да се употребяват услугите му, по какъв метод ще се подсигурява, че всички данни от остарелия указател са трансферирани и няма заплаха от вреди или злоупотреби.

Липсата на осведомителна акция, както и неналичието на цена за таксите, приказва за съществено (и поредно) закъснение в подготовката от АВ за пускане на регистъра, което значи несъблюдение на закона. Тоест след удължение на периода да се случи това, още веднъж сме изправени пред несвършена работа от организацията... само че още по-лошото е, че евентуално още веднъж ще има следващо удължение. Към момента нито има призната Наредба, по която да действа регистърът, нито е признат Устройствен устав.

Удължаването на Закона единствено по себе си е нарушаване, защото не е поискано в период. Това е следвало да се случи най-късно в края на 2022 година, а не да изпадаме в патова обстановка, в която в Закона да написа, че регистърът минава от 01.01.2023 година, а да не е налице гласувано в Народно събрание удължение.

По неофициална информация, удължение ще бъде препоръчани в околните дни. Никой обаче не показва кой ще поеме отговорност за това? Кой ще изясни на жителите и бизнеса за какво се случва това за трети следващ път, не просто кой ще им изясни, а кой и по какъв метод ще им подсигурява, че сходно невписване на особени
залози на стойност милиони левове, изобщо ще се реализира. Ако пък се впише по остарелия ред, това подлага на незаконност вписването. Материалният интерес при особените залози е голям, което чудесно се знае от заинтригуваните лица.

Тоест законът повелява от 01.01 ти да отидеш в АВ, с цел да направиш всичко по законоустановения ред, обаче в реалност да не можеш да свършиш нищо. Отиваш в Министерство на правораздаването, още веднъж греда – и там не може. Ако въпреки всичко се направи регистриране в Министерство на правосъдието, ще е нелегално, а още веднъж да натъртим – ползата е за милиони левове.

На напълно простоват език - все едно си купуваш апартамент, само че е трябвало да го впишеш в Агенцията, а го вписваш в Кадастъра, което е обвързвано с отрицателни последици за съществени суми, както и за редица бъдещи проблеми. И всичко това, с помощта на несвършената работа на едно министерство, една организация и някое и друго забъркано и заинтригувано от този безпорядък лице. Как ви звучи?

Още предходната година се появи информация, че някогашният правосъден министърът Надежда Йорданова умишлено е прикривала скандални нарушавания на шефа на Агенцията по вписванията Даниела Митева. През март 2022г Инспекторатът при министъра на правораздаването дава по член 46 от Закона за администрацията на Йорданова обстоен отчет с данни за нарушавания и злоупотреби, осъществени в късия (дотогава) мандат на сегашния изпълнителен шеф на Агенцията по вписванията Даниела Митева, която бе назначена в средата на юни 2021 година от тогавашния длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов. Интересното е, че въпросната дама един път към този момент е управлявала Агенция по вписванията, само че е освободена през 2009 година поради нарушавания.

По-същественото е, че въз основа на този отчет, съвсем до напускането на поста си, Йорданова не е подхванала каквото и да е деяние по отношение на ръководителката на Агенция по вписванията, макар множеството нарушавания, които са съответно документирани. От Инспектората на Министерство на правосъдието даже предлагат на министъра да сезира Агенцията за държавна и финансова ревизия, което Йорданова не прави. Чак при започване на юли, когато към този момент стана ясно, че второ държавно управление с мандат на „ Продължаваме промяната “ няма да има, надлежно тя няма да е министър, дамата изпраща отчета за нарушаванията на подчинената й шефка на Агенция по вписванията в АДФИ, с което в действителност смъква отговорността от себе си.

А самите данни в отчета са потресаващи, като се касае за цели групи нарушавания, в това число непозволени назначения на основни постове на чиновници без нужния трудов стаж и ценз. Самата Митева си е назначила служебния водач на служба „ старши специалист “, а въпросният преди този момент е работил единствено като барман и снабдител...

„ Даниела Митева е оказвала напън на районните шефове, като е налагала своето мнение за оценка на работата на всеки един чиновник без да се съобрази с директните им ръководители “, установяват инспекторите от Министерство на правосъдието. Разбира се, това с назначенията е единствено върхът на пирамидата. По-фрапантните касаят непозволеното разходване на средства от бюджета на Агенция по вписванията.

Чадърът над Митева продължава и по време на сегашното служебно държавно управление. През октомври 2022г. незнайно лице е проникнало в Службата по вписвания в столицата. За случая обаче Митева не е уведомила (по думите и) Иван Демерджиев (служебният министър на вътрешните работа и длъжностен заместител министър-председател), което е жестоко нарушаване, тъй като постройката на централната администрация е оповестена за обект от стратегическо значение за националната сигурност и при допускането на сходни произшествия е наложително уведомяването на ДАНС.

Интересното е, че предшественикът на Митева – Габриела Козарева – е освободена преди година и половина точно въз основата на сходен отчет на Инспектората. Митева обаче не последва нейната орис, при все много по-сериозните нарушавания, които е направила. А към момента в АВ не е влезнала и инспекция макар отчета на Инспектората.

Наскоро се появи и информация, че Митева е получила и в допълнение материално стимулиране от 9000 лв. от сегашния министър на правораздаването в служебния кабинет Крум Зарков, за което, съгласно осведомени, са променени вътрешни правила, с цел да взима шефът на организацията
бонуси в най-голям размер. И бонусът е изплатен със задна дата - от 01.01.2022г., а не както написа във вътрешните правила за „ съответното тримесечие ”.

Явно
бонусът е за добре свършена работа, която обаче работа не касае редовите жители и бизнеса, а избрани лица и ползи. Чии ползи пази Митева, евентуално може да отговорят Зарков и Йорданова, както и партиите, които съставляват.

Но кой ще оправи кашите и мините, които са заложени заради едно или друго деяние или безучастие на Агенцията по вписванията и на Министерство на правораздаването, кой ще понесе (политическа) отговорност, са реторични въпроси. Никой, несъмнено, просто следствията ще паднат на гърба на всички ни, а едни милиони още веднъж ще потънат незнайно къде.

 ***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР